Kirkko siellä sun täällä – toimintaa inarilaisille nuorille aikuisille

Inarin seurakunta järjestää yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa toimintaa paikallisille nuorille aikuisille. Syyskuusta 2018 kevääseen 2019 jatkuva uusi ryhmä on avoin kaikille nuorille aikuisille, ja mukaan voi tulla milloin itselle parhaiten sopii.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) toteuttama Yhdessä toimien -hanke on työstänyt yhteistyössä Inarin seurakunnan kanssa uuden toimintamuodon paikallisille nuorille aikuisille.

Nuoret aikuiset kokoontuvat kerran kuukaudessa syyskuusta 2018 alkaen. Tilaisuuksia järjestetään eri puolilla Inarin seurakuntaa, joten osallistumisen kynnys madaltuu asuinpaikasta riippumatta.

Toimintakauden aikana kokoontumisia on yhteensä kahdeksan. Näistä viisi järjestetään keskiviikkona klo 17–20 ja kolmena kertana tehdään lauantairetki.

-Toiminnasta saa eniten irti, jos hyppää mukaan heti syyskuussa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä osallistua! Ulkoiluretkiin voi ottaa mukaan vaikka koiran tai lapset. Pitää kuitenkin muistaa, että ohjelma ja toiminta on suunniteltu nuorille aikuisille, joten lasten viihtyvyys ja jaksaminen kannattaa arvioida etukäteen, kertoo toimintaa käynnistämässä mukana ollut hanketyöntekijä Kitti Kumpulainen

Rukoushelmet suunnannäyttäjinä

Toiminnassa suositaan omakustanteisuutta ja osallistujien aktiivisuutta. Myös osallistujien hengellisiin kysymyksiin ja tarpeisiin pyritään vastaamaan.

Toimintakauden punaisena lankana toimivat rukoushelmet ja niiden teemoista nousevien ajatusten jakaminen.

-Rukoushelmet ovat Martin Lönnebonkehittämä ns. polku hiljaisuuteen tai oman hengellisen elämän hoitamiseen. Helmet ovat nimetty kristillisen elämän perusteemojen mukaan: on kultainen Jumalahelmi, ylösnousemushelmi, yöhelmi, salaisuushelmet, punaiset rakkaushelmet, sininen huolettomuushelmi, hiekanruskea autiomaahelmi, hiljaisuushelmet, kastehelmi sekä minä-helmi, Kumpulainen sanoo.

Jokaisen tapaamisen yhteydessä on iltapala, toiminnallinen osuus sekä iltahartaus.

Osallistu ja vaikuta!

Vaikka toimintakausi on suunniteltu pääpiirteissään valmiiksi, on osallistujille varattu mahdollisuus vaikuttaa. Toimintakauden kaksi huippukohtaa ovat 2.2.2019 järjestettävä kulttuurimatka sekä 6.4.2019 pyhiinvaellus Pyhälle.

Osallistujat päättävät itse kulttuurimatkan kohteen. Se voi olla esimerkiksi teatteri-ilta Rovaniemellä.

-Pyhiinvaellus Pyhälle on toimintakauden juhlallinen päätös. Vaelluksen pituus ja toteutus suunnitellaan yhdessä, ja kustannusten kattamisesta keskustellaan, Kumpulainen toteaa.

Yhteistyötä yli seurakuntarajojen

Nuorten aikuisten toimintaa on ollut suunnittelemassa moniammatillinen tiimi. Jäsenistä enemmistö on itsekin nuoria aikuisia.

-Mukana suunnittelemassa on ollut nuorisotyönohjaaja Viivi Törmänen, suntio Erja Tuhkala, pastori Mari Valjakka ja tietenkin minä hanketyöntekijänä. Lisäksi olen keskustellut Tampereen seurakunnan nuorten aikuisten toimintaa toteuttavien henkilöiden kanssa. He ovat kiinnostuneet osallistumaan Pielpajärven ulkoilupäivään 6.10.2018, Kumpulainen jatkaa.

Kevään 2019 jälkeen nuorten aikuisten toiminta jatkaa ilman Yhdessä toimien -hankkeen tukea. Toisen toimintakauden runko suunnitellaan yhdessä ensimmäisen toimintakauden kokemusten ja ideoiden pohjalta.

Pitkäjänteisyys mahdollistaa jonkin isomman yhteisen produktion toteuttamisen tai tavoitteen asettamisen.

-Lähdemmekö nuorten aikuisten kanssa reissuun Irlantiin vai järjestämmekö kansainvälisen pyhiinvaelluksen? Moni asia on helpommin saavutettavissa, kun se tehdään yhdessä, Kumpulainen toteaa.

Nuorten aikuisten toiminnasta tiedotetaan Inarin seurakunnan tiedotteissa Inarilainen-lehdessä, Facebookissa ja Instagramissa.

Nuorten aikuisten toiminta toteutetaan osana Diakin koordinoimaa Yhdessä toimien -hanketta, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Erja Tuhkala, erja.tuhkala@evl.fi

Kitti Kumpulainen , kitti.kumpulainen@diak.fi

Viivi Törmänen, viiv.tormanen@evl.fi

Mari Valjakka, mari.valjakka@evl.fi

Kuva: Suunnitteluryhmä Erja Tuhkala (vas.), Kitti Kumpulainen, Viivi Törmänen ja Mari Valjakka

Tulevan kauden ohjelman näet tästä!