Saariselän kappelin uurnalehto

Saariselän kappelin vieressä on matalalla kiviaidalla erotettu uurnalehto, johon saa kätkeä vainajan tuhkauurnan tai sirotella tämän tuhkan.  Uurnalehdon siunasivat käyttöön lääninrovasti Jouko Lepistö ja ortodoksinen Ivalon matkapappi Kauko Makkonen. Uurnalehdon ulkopuolella on muistopaasi, jolle voi tuoda kynttilöitä   ja kukkia ja johon voi kiinnittää uurnalehtoon haudatun muistolaatan,

Hautuumaasaaret

Inarin vanhin tiedossa oleva hautausmaa sijaitsi ilmeisesti ensimmäisen Pielpajärvelle vuoden 1648 rakennetun kirkon ympärillä. Jäljet tästä hautausmaasta ovat kadonneet. Koska pedot olivat kaivaneet hautausmaalta ruumiita ylös, alettiin vainajia haudata todennäköisesti vuoden 1700 tienoilla Inarijärvessä Pielpavuonon suussa olevaan saareen, jota nykyään kutsutaan Vanhaksi hautasaareksi. Saarelle hautaaminen lopetettiin 1793, jolloin Hietasaareen vihittiin uusi hautausmaa, joka oli käytössä vuoteen 1905 saakka. Nykyään saari tunnetaan Uutena hautasaarena.

Vanhasta hautausmaasaaresta kaivettiin ylös vainajien luurankoja tieteellisiin tarkoituksiin 1930-luvulla. Ylös kaivetut pääkallon palautettiin Helsingin yliopiston varastoista takaisin hautasaareen, jonne ne piispa Rimpiläisen johdolla kätkettiin vuonna 1995. Kummassakin hautasaaressa on Inarin seurakunnan niihin pystyttämät muistoristit ja Vanhassa hautasaaressa sen lisäksi pääkallojen kätkemisen muistoksi muistoristi.