Ivalon hautausmaa

Ivalon hautausmaan vihki 12.10.1930 kirkkoherra Tuomo Itkonen piispa Koskimiehen määräyksestä. Hautausmaan maa-alueen oli lahjoittanut valtio tätä tarkoitusta varten. Myöhemmin hautausmaahan on liitetty valtiolta ostettu lisä-alue, joka vihittiin käyttöön 2003 ja vuonna 2012 on metsähallitukselta ostettu vielä 1,7 hehtaarin lisäalue tulevia tarpeita varten. Ivalon hautausmaa on luonnonmukainen metsähautausmaa, jossa ei ole nurmikenttiä ja joka muodostuu vanhasta osasta ja vuonna 2003 käyttöön vihitystä uudesta osasta.  Hautausmaalla ovat pääkäytävät ja pääkäytävältä eroavat sivukäytävät, joiden varrella haudat ovat. Hautausmaalla sijaitsee betonirakenteinen ja turpeella katettu ruumissuoja Hautausmaalla on yksikelloinen kellotapuli ja kalustovaja. Hautausmaan ulkopuolella on pysäköintialue.

Hautausmaalla on sankarihauta-alue. Sankarihaudoissa lepää 40 sankarivainajaa ja 1958 sankarihaudoille saatiin Vilho Aallon suunnittelema muistomerkki. Hautausmaalla sijaitsevat kullankaivajien muistomerkki ja muistomerkki, johon voidaan kiinnittää muistolaatta sellaisen tuhkatun vainajan muistoksi, jonka tuhka on siroteltu luontoon sekä muistopaikka, johon voidaan sytyttää kynttilä tai tuoda kukkia muualla lepäävän vainajan muistoksi.

Hautausmaan parkkialuetta ja uutta tietä varten hankittiin vuonna 2008 metsähallitukselta noin hehtaarin alue, jotta saatiin lisäparkkipaikkoja noin 200 autolle ja samalla kiertotie, jotta parkkialue ei ruuhkaudu.

Hautausmaa on valaistu ja siellä on vesipistejärjestelmä kastelua varten. Hautausmaan vanhassa osassa sijaitsevat myös alueella taisteluissa tai vankileireillä menehtyneiden neuvostosotilaiden joukkohaudat.