INARIN SEURAKUNTA

                       


Inarin hautausmaa                     

Inarin hautausmaa on luonnonmukainen metsähautausmaa, joka on ympäröity puuaidalla.  Hautausmaa on vihitty ja otettu käyttöön 1905. Hautausmaalla on pääkäytävä, jonka molemmin puolin haudat sijoittuvat. Hautausmaan etuosassa on muutama sivukäytävä, joiden varrella haudat ovat sijoitetut jalkopää käytävään päin. Muutoin haudat ovat sijoitetut maastoon ilman selviä käytäviä pääpuoli pohjoiseen. Hautausmaalla on myös muualla lepäävien muistomerkki, jolle voidaan tuoda kynttilöitä ja kukkia. Hautausmaalla sijaitsee betonirakenteinen ja turpeella katettu ruumissuoja Hautausmaalla on yksikelloinen kellotapuli ja kalustovaja. Hautausmaan ulkopuolella on pysäköintialue.

 

Hautausmaalla sijaitsevat kullankaivajien luonnon muovaama ristinmuotoinen muistomerkki ja kullankaivajien hauta-alue, joka on merkitty mukailluilla valtauspaaluilla. Uusi muistomerkki, emäsuoni kerää puolestaan muiston tuhkatuista kullankaivajista niiden kivien muodossa, jotka heidän kaivupalstaltaan tuodaan tähän muistomerkkiin. Valtauspaalun muistolaatat puolestaan kertovat meille, kenen palstalta tänne on kivi tullut.

Hautausmaan perällä sijaitsee espanjantautiin kuolleiden joukkohauta ja muistoristi. Hautausmaalla muistopaikka, johon voidaan sytyttää kynttilä tai tuoda kukkia muualla lepäävän vainajan muistoksi.